Wat is het verhaal

PROFESSIONEEL, MAAR NIET GOED VOOR BIJEN

De meeste professionele imkers in Noord Europa zetten hun volken in voor de bestuiving van voedselgewassen en fruitboomgaarden. Het is voor een imker nauwkeurig rekenen om in het bloesemseizoen contracten af te kunnen sluiten met een zo groot mogelijk aantal fruittelers en groentekwekers. De bijenvolken van deze imker reizen dan gedurende het bestuivingsseizoen langs zoveel mogelijk lokaties, soms tot ver in het buitenland. Afhankelijk van de prijs worden er meer of minder bijenvolken geplaatst, gedurende kortere of langere tijd. Het is hard werken en de concurrentie is moordend.

De honing die deze bijen produceren wordt door deze imkers vaak gezien als lastige en bewerkelijke bijkomstigheid. Het is een bijna industriëel gebruik van bijen.

-------

Er zijn ook imkers die het juist alleen maar voor de honing doen. Daar komen weer andere dingen bij kijken. Meestal wordt daar een speciaal bijenras voor ingezet, geselecteerd op hun goede ‘haal-eigenschappen’. Belangrijk voor een grote honingopbrengst is de hoeveelheid bloeiende gewassen in de omgeving. Een honingbij heeft een axiradius van 3 tot 5 kilometer. Hoe minder kilometers een bij hoeft te maken, des te groter de opbrengst.

-------

Er zijn opmerkelijk weinig imkers die zich bezighouden met het probleem van de bijensterfte. Bijen sterven wereldwijd in groten getale aan verschillende oorzaken, waarvan de Varroamijt een van de meest aggressieve is. Het is een klein vervelend beestje dat in de korf of kast zijn eitjes legt op het ‘broed’ van de bijen. Een volk raakt daardoor verzwakt en is bevattelijk voor ziektes. Daarnaast spelen pesticiden en verschraling van de natuur (monocultuur) een rol. En als klap op de vuurpijl zijn er ook te weinig imkers met voldoende kennis van zaken. Gedragscodes worden vaak genegeerd. Veel imkers zijn reeds op hoge leeftijd, wat helaas weinig goeds belooft voor de continuïteit. 

-------

Zonder bijen wordt het heel lastig in de natuur en in de groente- en fruitteelt. We hebben ze nodig voor het bestuiven van alles dat bloeit. Er zou grote schaarste ontstaan, vele soorten gewassen zouden uitsterven, met enorme verschraling van het landschap en ons menu tot gevolg. Wil je weten welke gewassen allemaal door bijen bestoven worden? Via de volgende link ga je naar een lijst die gepubliceerd is door het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) Overzicht van aantrekkelijke gewassen voor bijen

-------

Alles begint zogezegd met de bloemetjes en de bijtjes...

En als er geen bijtjes meer zijn, wordt het ook steeds minder met de bloemetjes. Het is belangrijk dat we er met zoveel mogelijk imkers alles aan doen om het tij te keren en de varroamijt en in het kielzog daarvan flink aantal virussen een halt toe te roepen. Dat kunnen de bijen zelf, maar daar moeten wij ze wel een handje bij helpen.

Een vitaal en resistent bijenvolk is veel beter in staat andere tegenslagen te verwerken en komt van nature gezond de winter door.

-------

 

Werksterbijen met resistente koningin

contact

Contact opnemen

  • Stichting BeeSerious
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • fb  tw