Wetenschap

Gezonde en sterke bijen

Stichting BeeSerious teelt gezonde, sterke bijen waarbij gelet wordt op de ontwikkeling van bepaalde eigenschappen, zoals resistentie tegen virussen en parasieten, zoals de varroa. Dit gebeurt met een gestaag groeiend team van imkers. De afgelopen jaren zijn de resultaten steeds beter geworden en de focus ligt nu op continuering van de kwaliteit. Om de bijen te kunnen behouden is het belangrijk dat imkers efficient en intensief samenwerken. Begrippen als 'samenwerking' en 'delen' staan dan ook hoog in het vaandel van Stichting BeeSerious.

Er zijn verschillende bijenrassen. Eén van de drie meest voorkomende is de Carnicabij. De Carnica heeft een groot verspreidingsgebied in Europa. Een zeer geliefd bijenras onder zowel professionele, als hobby-imkers om zijn prettige eigenschappen. Zo is de Carnica van nature zachtaardig, ontwikkelt zich snel in het voorjaar, heeft een goede 'haaldrift' en kan goed overwinteren. 

BIJENTEELT

VSH - VARROA SENSITIEVE HYGIENE
Varroa Sensitieve Hygiene is de naam van het teeltprogramma dat door Dr. Prof. Harbo en Haris van de Agricultural Research Service in de Verenigde Staten werd ontwikkeld. Als bijen geteeld worden volgens dit systeem, worden ze generatie na generatie steeds resistenter tegen de varroamijt. BartJan Fernhout, bekend van Arista Bee Research is degene die het VSH programma in Nederland introduceerde en meerdere partijen enthousiasmeerde. 

Sommige bijen hebben van nature betere 'hygienische' eigenschappen dan andere bijen. Deze bijen zijn in staat in een vroeg stadium de varroamijt te herkennen, de broedcel te openen waar deze zich genesteld heeft en de mijt vervolgens uit de kast te verwijderen. Als de varroa geen voet aan de grond krijgt, kan een bijenvolk zich ontwikkelen tot een normaal, vitaal en gezond volk dat normale problemen zelf kan overwinnen. Ziektes krijgen minder kans en het is makkelijker voor ze om de winter door te komen.

De bijen met deze eigenschap worden door de imker geselecteerd om mee te werken. En dan is het natuurlijk zaak om resistente koninginnen te telen. Dat gebeurt onder andere door middel van kunstmatige inseminatie onder de microscoop. Per jaar is er maar een korte periode waarin de koninginnen geboren kunnen worden, omdat een bijenvolk de cyclus van de seizoenen volgt. 

------------

Er bestaat discussie over wat de meest verwoestende factor is in de bijensterfte, pesticiden of de varroamijt. (zie ook onderstaand artikel) BeeSerious vindt die discussie niet belangrijk. Het gaat erom dat de bijen blijven léven. 

Lees dit wetenschappelijke artikel uit 2017 over bijenexpert Jean-Daniel Charrière van het Zwitserse Overheidsinstituut voor Landbouw, Agroscope! Hij is zeer duidelijk over de bedreiging van de varroa. Charrière oversees bee research at the Swiss government’s agriculture institute, Agroscope. Klik hier. 

 

Wetenschappelijke onderbouwing VSH

dwv varroa link2014.PDF
Harbo The Value Of Single Drone 1999.pdf
Importance of pollinators 2010.pdf
improving honeybee health 2010.pdf
Report Honey Bee Health 2012.pdf
vsh breeding europe 2010.pdf

Varroagaatjes in raat met broed

contact

Contact opnemen

  • Stichting BeeSerious
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • fb  tw