Wetenschap

imkerPeter Schallenberg, van Imkerij voor de Bijen is een bijzondere imker. Zijn streven is gezonde en resistente bijen te telen, die bestand zijn tegen de varroamijt en dus in staat te overleven. Imkerij voor de Bijen is er binnen een samenwerking met enkele andere imkers, als één van de allereersten in geslaagd 100 procent resistente Carnicabijen te telen zonder inteeltverschijnselen. Maar daar is het probleem nog niet mee opgelost.

Het teeltprogramma zal flink moeten worden uitgebreid in capaciteit. Deze resistente bijen moeten namelijk de hele wereld over. Om de bijensterfte ook op andere plaatsen in de wereld een halt toe te roepen. Wanneer er niet voldoende bijen geteeld kunnen worden, blijft de bijenpopulatie achteruit hollen en is het een gevecht tegen de bierkaai. Daar is geld voor nodig.

Er zijn verschillende bijenrassen. Eén van de drie meest voorkomende is de Carnicabij. Een zeer geliefd bijenras onder zowel professionele, als hobby-imkers om zijn prettige eigenschappen. Zo is de Carnica zachtaardig, ontwikkelt zich snel in het voorjaar, heeft een goede 'haaldrift' en kan goed overwinteren.

Het telen van bijen is geen koud kunstje. Er komt heel wat bij kijken. Sommige bijen hebben van nature betere 'hygienische' eigenschappen dan andere bijen. Deze bijen zijn in staat in een vroeg stadium de varroamijt te herkennen, de broedcel te openen waar deze zich genesteld heeft en de mijt vervolgens uit de kast te verwijderen. Als de varroa geen voet aan de grond krijgt, kan een bijenvolk zich ontwikkelen tot een normaal, vitaal en gezond volk dat normale problemen zelf kan overwinnen. Ziektes krijgen minder kans en het is makkelijker om de winter door te komen.

De bijen met deze eigenschap worden door de imker geselecteerd om mee te werken. En dan is het natuurlijk zaak om resistente koninginnen te telen. Dat gebeurt door middel van van kunstmatige inseminatie onder de microscoop. Per jaar is er maar een korte periode waarin de koninginnen geboren kunnen worden, omdat een bijenvolk de cyclus van de seizoenen volgt. Voor 2017 is het streven om 400 resistente koninginnen te telen.

VSH
Varroa Sensitive Hygiene is de naam van het teeltprogramma dat door Dr. Prof. Harbo en Haris van de Agricultural Research Service in de Verenigde Staten werd ontwikkeld. Als bijen geteeld worden volgens dit systeem, worden ze generatie na generatie steeds resistenter tegen de varroamijt. BartJan Fernhout, bekend van Arista Bee Research is degene die het VSH programma in Nederland introduceerde. Imkerij voor de Bijen richt zich met dit VSH-teeltprogramma in eerste instantie op de Carnicabij. 

Wetenschappelijke onderbouwing VSH

dwv varroa link2014.PDF
Harbo The Value Of Single Drone 1999.pdf
Importance of pollinators 2010.pdf
improving honeybee health 2010.pdf
Report Honey Bee Health 2012.pdf
vsh breeding europe 2010.pdf

imkerij-voor-de-bijen

contact

Contact opnemen

  • Honing met een Verhaal
  • Peter Schallenberg
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 06 - 51663528
  • fb  tw