Skip to main content

HONING MET EEN VERHAAL

Wereldwijd is er een zorgwekkend verhoogde bijensterfte. De Varroamijt is een van de meest verwoestende oorzaken. Een piepkleine parasiet die zich voortplant in het ‘broed’ van honingbijen.

Bijen zijn nodig in ons ecosysteem. Wanneer er niet genoeg bijen zijn om onze gewassen te kunnen bestuiven, zullen er soorten uitsterven. Onze natuur verschraalt en er zal voedselschaarste ontstaan.

PROFESSIONEEL, MAAR NIET GOED VOOR BIJEN

De meeste professionele imkers in Noord Europa zetten hun volken in voor de bestuiving van voedselgewassen en fruitboomgaarden. Het is voor een imker nauwkeurig rekenen om in het bloesemseizoen contracten af te kunnen sluiten met een zo groot mogelijk aantal fruittelers en groentekwekers. De bijenvolken van deze imker reizen dan gedurende het bestuivingsseizoen langs zoveel mogelijk lokaties, soms tot ver in het buitenland. Afhankelijk van de prijs worden er meer of minder bijenvolken geplaatst, gedurende kortere of langere tijd. Het is hard werken en de concurrentie is moordend.

De honing die deze bijen produceren wordt door deze imkers vaak gezien als lastige en bewerkelijke bijkomstigheid. Het is een bijna industriëel gebruik van bijen.

Er zijn ook imkers die het juist alleen maar voor de honing doen. Daar komen weer andere dingen bij kijken. Meestal wordt daar een speciaal bijenras voor ingezet, geselecteerd op hun goede ‘haal-eigenschappen’. Belangrijk voor een grote honingopbrengst is de hoeveelheid bloeiende gewassen in de omgeving. Een honingbij heeft een axiradius van 3 tot 5 kilometer. Hoe minder kilometers een bij hoeft te maken, des te groter de opbrengst.

Er zijn opmerkelijk weinig imkers die zich bezighouden met het probleem van de bijensterfte. Bijen sterven wereldwijd in groten getale aan verschillende oorzaken, waarvan de Varroamijt een van de meest aggressieve is. Het is een klein vervelend beestje dat in de korf of kast zijn eitjes legt op het ‘broed’ van de bijen. Een volk raakt daardoor verzwakt en is bevattelijk voor ziektes. Daarnaast spelen pesticiden en verschraling van de natuur (monocultuur) een rol. En als klap op de vuurpijl zijn er ook te weinig imkers met voldoende kennis van zaken. Gedragscodes worden vaak genegeerd. Veel imkers zijn reeds op hoge leeftijd, wat helaas weinig goeds belooft voor de continuïteit.

Zonder bijen wordt het heel lastig in de natuur en in de groente- en fruitteelt. We hebben ze nodig voor het bestuiven van alles dat bloeit. Er zou grote schaarste ontstaan, vele soorten gewassen zouden uitsterven, met enorme verschraling van het landschap en ons menu tot gevolg. Wil je weten welke gewassen allemaal door bijen bestoven worden? Via de volgende link ga je naar een lijst die gepubliceerd is door het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) Overzicht van aantrekkelijke gewassen voor bijen